Důležité: Ježci v nouzi

dubna 03, 2018

Hezký večer,
ráda bych upozornila na aktuální téma právě se vyskytujících ježků. Před pár dny vydala zvířecí záchranná stanice výstrahu, že s prvním sluníčkem se mohou objevit i ježci, což bohužel není dobré...

Co je špatně
Ježek viděn za denního světla. To, že je noční zvíře vidět ve dne a navíc uprostřed parku plném pejskařů, je první problém.
Noční zvířata opravdu hledají potravu jen v noci. Ježek potulující se takto během dne musí být hodně vysílený a mimo kondici, nebo může být i nemocný. Rozhodně se nevyhřívá na sluníčku.
Pokud je navíc i malý, je to další nepříznivý faktor.

Pokud najdete ježka za denního světla, volejte záchrannou stanici. Jde mu o život.

První pomoc, než přijede zvířecí záchranka
Ne vždy se záchranářům podaří přijet za pár minut a mohou Vás požádat o dočasnou péči v rámci minut až hodin. Ježka přemístěte ideálně do krabice od bot. Já použila velkou papírovou tašku. Dejte mu tam trochu listí, sena apod. ať se může schovat. Použít můžete i ručník. Určitě, ale, nezapomeňte podat vodu. Pravděpodobně bude mít velkou žízeň.

Náš zachráněný špunt, který dnes putoval do záchranné stanice hl.města Prahy :-) 



Varování: tento roztomilý bodlinatý kamarád může na svém hřbetě vozit klíšťata, blechy a podobné potvůrky. Je tedy dobré s tímto faktorem počítat a zamezit kontaktu vašeho domácího mazlíčka s přechodným nájemníkem.

Čím více lidí se o tomto problému dozví, tím větší šanci na pomoc ježci mají. Článek můžete před rozkliknutím sdílet na FB. Děkuji všem, kterým není život mrňousů lhostejný :-)

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Ježci jsou krásní :) občas tu u nás nějakého potkám, i když málokdy. Jednou mě za stmívání vystrašil, když jsem slyšela, jak se někde něco hýbe a šustí v listí a nikde nic nebylo vidět. Nakonec se z toho vyklubal právě ježek :D Máme před barákem hned sad a kousek od baráku lesopark, takže tu vidím občas dost zvířat jako třeba i srnky, zajíce, veverky a byly tu viděni už i lišky :) a to bydlím v Praze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kde v Praze bydlíš? Musí to tam být krásné :-) My jsme z Podolí a o zvířátka nouzi taky nemáme. Lišku jsem tady ale ještě neviděla....

      Vymazat
  2. Jeeej, ten je ale krásný. Je super, že už je o něj postarané. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byl boží :-) a i když vypadal že je v pořádku musel odjet...

      Vymazat
  3. Ježkovia sú krásne tvory, ja ich milujem. Pamätám si ale že som ježka videla asi len dvakrát v živote a to ked som bola malá ale doteraz viem ako vyzeral aj všetko :) Zlatučké je to a je skvelé, že existuje takýto článok!

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsou úžasní, malé roztomiloučké klubíčko s bambulkou místo nosu :-) Taky na jeho návštěvu jen tak nezapomenu. Kdyby článek pomohl i jednomu jedinému mrňousovi, byl by to úspěch :-)

      Vymazat
  4. Ježkovia su krasny a toto som fakt netušila o nich chudiatka♥ ked som bola mala tak vnoci na dvore sme so starkym čakali a on vždy chytil ježka a potom som ho hladkala po bruchu:)) potom ich už začalo byť strašne malo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád jich je méně a méně, NEPOMAHAJI jim úklidové služby měst, potulné kočky a ani někteří páníčci, kterým příjde hraní pejska s ježkem zábavné... Snad si příroda najde cestu jak tento zvířecí druh nevymazat z planety...

      Vymazat
  5. Kdysi jsme jednoho se sestrou takhle na podzim našly, ale protože tenkrát žádné záchranné stanice nebyly, maminka mu udělala pětihvězdičkový hotel v krabici za výtahem :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je super, že jste ho v tom nenechaly, mamka má srdíčko na pravém místě ♥

      Vymazat

Jsem moc ráda, že jste si udělali čas na čtení mých článků!

Veškerý materiál na těchto stránkách je chráněn autorským zákonem, Copyright Janina Pálková

Translate