Med ze tří ingrediencí
května 07, 2025Drazí přátelé :-)
Poprvé jsem dělala med, protože mi přišel hrozně jednoduchý. Navíc je jen ze tří ingrediencí. A víte co? Je výborný! A tak se s vámi podělím o recept.
Obtížnost: jednoduché
Potřebujete:
Cca 250ks květů pampelišky
1kg cukru
2 BIO citróny
A ano, opravdu je to všechno :-)
Jak na to?
Květy si očistíme od drobných nečistot a rozložíme na plechy. Toto množství se vešlo se na dva. Nechala jsem přes noc odležet, aby z květů vylezl hmyz a ráno jsem květy nasypala do velkého hrnce. Naplnila jsem 1,5 litrem vody, přidala citrony (omyté a nakrájené na kolečka) a dala vařit na mírném plameni 15 minut. Poté přikryla pokličkou a nechala odležet 24 hodin. Následně přecedila do čistého hrnce, přidala cukr a vařila hodinku. Můžete i hodinku a půl. Uvidíte podle hustoty. Poté rovnou přelévala do čistých zavařovaček. Tato menší várka vyjde na cca 5 menších zavařovaček. Pokud máte dostatek pampelišek, můžete udělat dvojitou dávku a podělit se s rodinou, či přáteli :-)
11 komentářů
to je super recept :) u nás med moc využití nemá, tak nám sklenička vydrží dlouho :D ale jako jedlý dárek skvělý nápad :)
OdpovědětVymazatPřesně tak, suroviny té moc nestojí a máš "superpotravinu" navíc v BIao kvalitě, vhodnou jako dárek 🙂
VymazatTy jo, to jsem nečekala, že to může být tak jednoduché, díky za super tip :)
OdpovědětVymazatVid? Ani já ne, nakonec je to celý hrozně jednoduchý 🙂
VymazatMamka ho taky dělá, ale jen trochu, má dost práce s tím pravým (rodiče mají včely) :D
OdpovědětVymazatSmile Thess
Tak to je super, že si vypomáhají navzájem 😁
VymazatAhoj, letos bych tohle chtěla určitě taky vyzkoušet. Mám teď přístup k čerstvému domácímu medu, takže je to pak už jenom o mě. :) Jak se na to připravím a nachystám. Ale počasí teď moc procházkám na bylinky nepřeje. Navíc mě zabavuje doma vlna na háčkování, když dělám různé blbinky a hračky pro vnoučata. :)
OdpovědětVymazatMám to stejně, dlouhodobě jsem brávala od včelaře, ale na jaře teď máme plno pampelišek a jsme bez pejska tak je to vlastně BIO a nemám se čeho bát, proto jsem se rozhodla to vyzkoušet a jsem spokojená
VymazatPampeliškový med jsem taky letos dělala (z úplně stejných ingrediencí) a je super! Nevařila jsem ho moc dlouho, spíš do konzistence sirupu, a chutná fakt skvěle :)
OdpovědětVymazatA Bit Of Jitt
Paráda! Konečně nějaká parťačka. Ve finále k tomu stačí fakt málo a u nás pomáhal i prcek. Příští rok určitě nadělám víc a podělíme i mezi paní učitelky ve školce
VymazatTo je skvělý recept! Letos už to asi nestihneme, ale pampelišek máme plno na zahradě, tak si na med musím příští rok vzpomenout. A obdivuji krásné popisky na skleničky! :)
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že jste si udělali čas na čtení mých článků!