Morava Tour

září 16, 2019

Není tomu tak dávno, co jsme necelý týden, s rodinou, psem a přítelem objevovali krásy Jižní Moravy. Všichni poprvé, všichni okouzleni, všichni nadšeni...
Co Vám v tomto článku nabídnu? Hlavně SPOUSTU FOTEK.  A krom pozvání na krásná místa, ať už vytvořená člověkem, nebo přírodou, se podíváme do Hustopečských sklípků a dozvíte se i, kam můžete zavítat se svým čtyřnohým kámošem. Každý den jsem jedno zajímavé místo z takzvané "Morava Tour" postla na blogerském Instagramu. Takže, kdo ho sleduje, měl takovou menší ochutnávku předem :-).
Teď už ale pár řádků a chcete-li tipů, kam se v těchto končinách podívat a kde si nemusíte dělat starosti s pejskem po boku.


Den 1.


Na začátku našeho výletu jsme se zastavili v Jihlavě a navštívili Jihlavské podzemí, kde byla k vidění nevšední, ve tmě světélkující zeď. Jak je to možné nikdo pořádně neví. Možná nějaké temné síly, možná nějaká minerální vrstva. Každopádně stojí za to tu krásu vidět. Fotky bohužel z technických důvodů nebylo možné pořídit :-D
Jinak jsme ve městě ochutnali místní pivo Ježek, které není vůbec špatné a pokračovali až do Hustopečí, kde jsme se na následujících pár dní ubytovali.


Večer: Tady už následovala první degustace ve sklípku pana Hrabala. Popravdě první degustace byla tou nejlepší. Cena koštu vyšla na 400,- za osobu. Ochutnáte +- 10 vzorků bílých i červených vín. Večer zakončený na 1*

SE PSEM? Do podzemí ANO (pohlídají Vám), sklípek NE

Den 2.

Přes vodní nádrž Nové Mlýny (mnozí znáte ze záběrů ve filmu BOBULE) jsme se vydali na pěší výlet, aby si užil i čtyřnohý parťák. Zřícenina Dívčího hradu na Pálavsku stojí na konci stezky dlouhé cca 5 km, krásnou cestou plnou vinic s výhledem na již zmíněnou vodní nádrž.



Dále jsme se přemístili do Mikulova. Zde najdete Křížovou cestu na tzv. Svatý kopeček, jedno z nejznámějších míst a samozřejmě Mikulovský zámek. 
Na zámku je asi nejzajímavější původní obrovský sud na víno s kapacitou 1010hl 😅
Tento den byl poměrně náročný na turistku, doporučuji pejskařům.



Večer: navštíven sklípek u Sadílka. Dobré víno a skvělé pohoštění. Dnes bez degustace.





SE PSEM? Na Dívčí hrady ANO, Svatý kopeček ANO, Mikulovský zámek NE, sklípek u Sadílků ANO


Den 3.

Zámek Lednice. Jedna z nejhezčích prohlídek vůbec. Zámek je nádherný nejen vzhledově, ale i interiéry jsou jedinečné a nezapomenutelné (hodně věcí je tu vyřezaných ze dřeva). Máte zde možnost navštívit i obří skleník, pokud máte rádi rostlinky 😊. Dále se tu rozprostírá obří park s rybníkem (největší, člověkem uměle vytvořenou nádrží na světě) a Minaretem. Vše stojí za to vidět.






! Problémy v Lednici nastávají pokud chcete obědvat. Kolem 12.30 není v místních hospodách místo, restaurace jsou přeplněné a je téměř nemožné někde nalézt menu, které není vyprodané. Nezbývá tedy než počítat s jídlem za cca 200,- Kč a čekací dobou zhruba 45 minut.

Pokračujeme do Velkých Bílovic na prohlídku Habánských sklepů. Pokud máte rádi víno, mohlo by Vám toto vinařství něco říkat. Zde se dozvíte vše o výrobě vína, poznáte moderní techniku, ale navštívíte i starý, původní sklípek. Prohlídku je možné absolvovat i s degustací.



A poslední zastávka je i mým TIPEM. Obec Vrbice. Pokud chcete vidět původní vinné sklepy a zažít tu pravou atmosféru, zajeďte se sem podívat....



Večer: Opět vinařství Sadílek (na ty obložený prkýnka jsme se vyloženě těšili😂)

SE PSEM? Zámek lednice NE, Zámecké zahrady ANO, Habánské sklepy NE, Vrbice samozřejmě ANO

Den 4.

Doporučuji Mandloňové sady v Hustopečích. Pěší výlet na jehož vrcholu Vás čeká rozhledna a sad určitě ocení i Váš mazlík 😉 Koncem srpna zde mandle dozrávají a máte i možnost si jich pár nasbírat (POZOR! Nikoli natrhat!!!). MUSÍM ŘÍCT, ŽE NIC LEPŠÍHO NEŽ ČERSTVÉ MANDLE JSEM NEOCHUTNALA! Ta marcipánová chuť! Stezka je dlouhá cca 3 km. Mohu vřele doporučit i místní Mandlovici (i když tvrdý alkohol nepiji, ochutnala jsem). Ta marcipánová chuť je prostě neskutečná.


Pak sedáme do auta na exkurzi Templářských sklepů. Zde se dozvíte hodně o historii, uvidíte spoustu zdobených dřevěných sudů a můžete nakoupit vína a různé vinařské skvosty za krásné ceny.

Poslední zastávkou dnes byl Bylinkový ráj v Čejkovicích Sonnentor. Pro mě asi nejhezčí zastávka. Máte zde možnost prohlídky firmy, výrobny a obchůdku. Dozvědět se vše o výrobě bylinných produktů. A na jejím konci, jako poděkování dostanete i vzorečky čajíčků v dárkové krabičce. Veškeré produkty máte možnost zakoupit v podnikové prodejně. Bylinky, bio koření, čaje....  Vstupné pro dospělé činí 70 Kč. Navíc mají i vlastní vyhlídku, čajový salónek a kavárnu (hlavně ty dorty!). Mým tipem pro Vás je Levandulová limonáda, kterou si můžete zakoupit buď v kavárně, nebo odnést z obchodu až domů. Každý milovník levandule ji prostě musí ochutnat! Tady to prostě byla nádhera...
Více na Sonnentor.cz




Poslední zastávkou byl zámek Valtice. Spoustu možností prohlídek, kam na jednu z nich v prostorách zahrad můžete i s pejskem. Protože už byl podvečer zůstali jsme na cimbálovou muziku, která pro nás všechny byla také premiérou a byla naprosto skvělá!


Večer: Vinařství Aurora, sklípek v moderním stylu s milou obsluhující slečnou a skvělým jídlem i pitím, určitě doporučuji k návštěvě, jen se pořádně oblečte.

SE PSEM? Mandloňové sady ANO, Templářské sklepy NE, Sonnentor NE, Zámek Valtice - částečně ANO


Naše Morava tour byla krátká, ale snažila jsem se ji užít a naplánovat na maximum. Mohu doporučit ubytování v Hustopečích, v Pensionu Herbenka. Příjemné ceny, výborné snídaně a skvělí majitelé. No a hlavně Vás ubytují se psem 😊 Doufám, že se Vám nějaké ty informace, třeba k Vaší cestě na Moravu budou hodit 😉

S pozdravem, Janina a Endy





You Might Also Like

15 komentářů

  1. Úplně nejvíce mě zaujaly mandloňové sady. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje a taky se mi líbí, jak jsi popsala, kde se může jít se psem.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti někdy tam zajed, fakt musím říct, že jsem byla radši než u moře a to je u mě co říct :-)

      Vymazat
  2. Nádhera! Taky bych někdy chtěla na pár dní na Moravu a zámek Lednice je na mém seznamu už dlouho :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  3. Krása! Cestování po Česku mám ráda a je tady spousta míst, které stojí za to vidět. Třeba jako lednice, to je opravdu krásný zámek :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lednice, Valtice, je toho tolik! A ty vinice... To prostě musíš vidět

      Vymazat
  4. Hezké fotky, je vidět, že jste si to užili:) Já jsem z Moravy a je celkem ostuda, že jsem nikdy takto popít ve sklípku nebyla:D Maximálně na degustaci na tátově svatbě, ale to bych asi nepočítala, protože to byla tak hodinka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že to fakt stojí za to, atmosféru máš asi nasátou ale s tím sklípkem to má určitě větší kouzlo :-)

      Vymazat
  5. What a beautiful picture. By the face of you seems to love the place right? I would love to meet and very beautiful.
    I loved your blog I'm already following

    A kiss

    www.jessicamourablog.com

    OdpovědětVymazat
  6. Měli jsme velmi podobný postup pobytu na MORAVĚ!
    Je tam fakt luxusně !
    Máš to hezký... ,-)

    https://nataliienslifestyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme se "zamilovali" a určitě se i za zase vrátíme :-)

      Vymazat
  7. Letos se taky chystáme na Moravu, tak doufám, že se projedeme po vinařské stezce. :) Už se moc těším. Ale my na víno chodíme i v Praze. Super je degustace vína Praha. Pán to dělá fakt zkušeně, ví, o čem mluví a není to o tom, že doveze víno pro "cajzly" z Čech. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní skvěle, moc děkuju za tip. Určitě zavíráme jen co budeme mít hlídání. Ještě jsme měli typ na pana Valouna ale zatím se nám ho v Praze nepodařilo vyhledat...

      Vymazat

Jsem moc ráda, že jste si udělali čas na čtení mých článků!

Veškerý materiál na těchto stránkách je chráněn autorským zákonem, Copyright Janina Pálková

Translate