Činčila, inteligentní mazel

srpna 04, 2017

Pořídit si činčilu? Kdy to NEdělat.


Položte si pár zásadních otázek, jestli je pro Vás činčila vůbec vhodné zvířátko... Pokud uvažujete o mazlíkovi pro dítko, tak činčila vhodná určitě nebude..
Činčila je zhruba půlkilové stvoření, které je velmi náchylné na stres. A to tak, že pokud ji budete děšit, nebo nějakým způsobem trápit, může i umřít. Stres z DĚTÍ opravdu není na místě.
Ještě jednu nevýhodu tu mám. Činčila je hlodavec a hlodá a to všude a všechno. Počítejte tedy s nějakou tou okousanou skříní, nebo nábytkem a největším problémem jsou kabely. Bužírky moc chutnají a tak je to svádí, tahle sranda je ale může díky napětí stát i život, takže je potřeba je při venčení neustále hlídat..

Když ona má tak krásný heboučký kožíšek a je tááák roztomilá...

Ano, opravdu se jedná o velmi roztomilé, malé a heboučké, jak já říkám, Myšany. Činčila je pokud se jedná o vzhled něco jako kříženec veverky a myšky. Právě hebkost jejího kožíšku ji přivedla do kožešinových farem, kde je chována pouze pro potřebu kožichů. Mimochodem jednich z nejdražších na světě. 

činčila, chov-činčil, moje-láska
Můj Myšan (bylo mu 17 let)


Proč není chov tohoto hlodavce stejný, jako třeba chov morčete, nebo křečka..



Činčila má specifické podmínky chovu. Jednak strava, která se skládá ze speciálních granulí přímo pro činčily a sena + nějaké ty pamlsky v podobě sušené zeleniny, ovoce, plodů apod. Klec by měla mít větší rozměry, než jiní podobní hlodavci. Vhodné je například předělat skříň a doplnit ji věcmi na obrušování zoubků. Dále se dá použít ytong, nebo minerální kámen, pro doplnění vitamínů i sépiovou kost. Hodně skáče, dovádí a pořád potřebuje vybíjet energii. Takže čím větší obydlí, tím lepší... 

Činčila je noční zvíře.

Pokud ji i nadále chystáte pořizovat, je nutné počítat s tím, že je aktivní celou noc. A to je opravdu hlučná záležitost. Takže klec situujte ideálně mimo místnost kde spíte. (Nesmí ovšem být v průvanu).


Činčila je skupinové zvířátko.

V přírodě se pohybuje ve větších skupinách. Obecně se doporučuje chovat 2 činčily. Pokud nechcete mít stále mladé, (což bych ani začátečníkům nedoporučovala) můžete začít stejným pohlavím. Pokud jste si jisti, že se budete činčile věnovat neustále a to v řádech hodin každý den, po spoustu let, můžete si pořídit i jedináčka. Má poslední činčila se dožila 17 let. Průměr chovatelů je cca 15 let.


Jé bílá, ta je krásná!

Postupem křížení vzniklo spoustu barevných variant činčil, které se mezi chovateli značí i dle genů např. TAN, EBONY, WHITE SILVER.. Klasická činčila se nazývá standart a je šedého zbarvení. Vidět můžete třeba bílou, černou, kávovou..


Bonus na konec 😀

Činčily právě pro svůj velice jemný kožíšek mají jednu zvláštnost. Tou je koupání v písku a ne ledajakém.. Speciální písek s obsahem tzv. sepiolitu, mořské pěny, pořídíte pouze ve speciálních obchodech, nebo na eshopu. Je důležité vyhledat ve složení tuto složku. Bohužel většina běžně prodávaných písků pro činčily je naprosto nevhodných, jelikož bez sepiolitu nedokáže odmastit kožíšek. Spolehlivý písek vyrábí například značka JR farm, nebo Vitakraft-Sandy..
 Činčila se "koupe" jak se tomu běžně říká v písku právě proto, aby se kožíšek vyčistil. Teto reflex se mládě učí od matky..

Snad je tu vše, co potřebujete do začátku vědět. Při jakémkoliv dotazu, nebo pochybnosti, se mě neváhejte kontaktovat. Ráda poradím 😏

Poroučím se, Janina 

Myšan










You Might Also Like

2 komentářů

Jsem moc ráda, že jste si udělali čas na čtení mých článků!

Veškerý materiál na těchto stránkách je chráněn autorským zákonem, Copyright Janina Pálková

Translate